Οδηγός επιλογής σωστού μεγέθους μάσκας CPAP

Η επιλογή σωστού μεγέθους μάσκας CPAP είναι πρώτιστης σημασίας για μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία. Έχει παρατηρηθεί πως ένα μεγάλο μέρος νέων χρηστών μάσκας CPAP διακόπτουν τη θεραπεία από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες εξαιτίας του λάθους μεγέθους.  Το σωστό μέγεθος μάσκας CPAP, είναι απαραίτητο εάν θέλετε μακροπρόθεσμα οφέλη καθώς ένα νούμερο μικρότερο ή μεγαλύτερο μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Ερεθισμούς του δέρματος, πληγές και εξανθήματα
  • Ξηροστομία και πρησμένα κόκκινα μάτια σε επιλογή μικρότερου μεγέθους μάσκας CPAP
  • Διαρροές αέρα και συνεπώς μείωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε επιλογή μεγαλύτερου μεγέθους μάσκας CPAP

Κάθε ασθενής έχει διαφορετικό σχήμα προσώπου και πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Για αυτό τον λόγο η ResMed έχει δημιουργήσει έναν πλήρη οδηγό μεγεθών μασκών CPAP για ένα ευρύ φάσμα μασκών της. 

Οι μάσκες CPAP που δεν απαιτούν μέτρηση για την επιλογή μεγέθους είναι η σειρά με τα ρινικά μαξιλαράκια καθώς περιέχουν ήδη 3 μεγέθη μαζί με την αγορά της μάσκας. Εξαίρεση αποτελεί η μάσκα CPAP AirFit P30i που περιέχει μόνο μαξιλαράκια μικρού και μεσαίου μεγέθους (Small / Medium). Για την απόκτηση του μεγάλου μεγέθους (Large) η αγορά πραγματοποιείται ξεχωριστά.

Για τη σωστή χρήση των προτύπων και συνεπώς τη σωστή μέτρηση λάβετε υπόψη:

  • Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στον οδηγό πριν τον κόψετε και τον χρησιμοποιήσετε.
  • Οι οδηγοί μεγεθών μάσκας CPAP θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην εύρεση σωστού μεγέθους μάσκας CPAP. Σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται για να αντικαταστήσουν τις συμβουλές ενός επαγγελματία ιατρού ή του προμηθευτή της μάσκας σας.
  • Για τη σωστή εκτύπωση των οδηγών βεβαιωθείτε ότι τα εκτυπώνετε στο πραγματικό μέγεθος. Απενεργοποιήστε την κλίμακα σελίδας στις ρυθμίσεις  του εκτυπωτή σας ή επιβεβαιώστε το με τον χάρακα που υπάρχει ήδη μέσα σε κάθε αρχείο.

Παρακάτω επισυνάπτεται κάθε οδηγός ξεχωριστά, ανά κατηγορία μασκών CPAP.

Οδηγοί μεγεθών στοματορινικών μασκών CPAP (Full Face)

Οδηγοί μεγεθών ρινικών μασκών CPAP

Μόλις επιλέξετε το σωστό μέγεθος μάσκας CPAP που εφαρμόζει στο πρόσωπό σας  χωρίς διαρροές, μη ξεχάσετε πως για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θεραπεία είναι απαραίτητη η σωστή τοποθέτηση της μάσκας CPAP.

  • Μέγεθος μάσκας CPAP

Εάν νιώθετε τη μάσκα σας σταθερή μόνο όταν σφίγγετε τόσο τον κεφαλοδέτη όσο να σας προκαλεί πίεση, τότε μπορεί να έχετε λάθος μέγεθος μάσκας. Λάβετε υπόψη ότι το ίδιο μέγεθος, διαφορετικών μασκών CPAP δεν είναι πάντα το ίδιο. Επικοινωνήστε είτε με τον ιατρό σας είτε με τον προμηθευτή της μάσκας CPAP σας για να σας προτείνουν την καλύτερη για εσάς.

  • Θέση μάσκας CPAP

Η εφαρμογή μιας μάσκας CPAP εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση σας. Μία μάσκα που εφαρμόζει άψογα όταν κάθεστε μπορεί να μην εφαρμόζει το ίδιο όταν είστε ξαπλωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μύες του προσώπου μας αλλάζουν όταν ξαπλώνουμε και χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο όταν κοιμόμαστε. Προτείνεται να τοποθετείτε τη μάσκα CPAP ενώ κοιμάστε. Είτε κοιμάστε σε κρεβάτι χωρίς μαξιλάρια, είτε σε ανάκληση, θα πρέπει να τοποθετείτε τη μάσκα σας CPAP στη συνηθισμένη θέση ύπνου.

Η μάσκα CPAP σας θα πρέπει να είναι όσο πιο χαλαρή γίνεται ενώ παράλληλα δεν δημιουργούνται διαρροές. Εάν αισθάνεστε τους ιμάντες του κεφαλοδέτη σας πολύ χαλαρούς ή πολύ σφιχτούς προσπαθήστε να τους ρυθμίσετε εκ νέου. Μην ξεχνάτε να αντικαταστήσετε τον κεφαλοδέτη σας αν είναι πολύ παλιός ή φθαρμένος. 

Αν ολοκληρώσατε τα παραπάνω βήματα, αλλά η μάσκα εξακολουθεί να σας ενοχλεί, πιθανότατα χρειάζεστε άλλον τύπο μάσκας. Στο www.medi-shop.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από στοματορινικές και ρινικές μάσκες CPAP, κατάλληλες για κάθε τύπο προσώπου.

Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.