Νοσοκομειακά Κρεβάτια Νοσηλείας

Ένα νοσοκομειακό κρεβάτι νοσηλείας είναι σχεδιασμένο με τις προδιαγραφές που χρειάζεται κάθε ασθενής όταν λαμβάνει νοσηλεία κατ’οίκον. Τα νοσοκομειακά κρεβάτια χωρίζονται σε ηλεκτρικά  νοσοκομειακά κρεβάτια (με χρήση χειριστηρίου) και χειροκίνητα νοσοκομειακά κρεβάτια (με χρήση χειροκίνητης μανιβέλας) καθώς επίσης σε μονόσπαστα (με 1 σπάσιμο στον σομιέ) & πολύσπαστα (με 2 ή 3 σπασίματα στον σομιέ).

Ένα ηλεκτρικό νοσοκομειακό κρεβάτι προσφέρει αυτονομία τόσο στον ασθενή όσο και στον νοσηλευτή χρήστη καθώς με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου και το πάτημα λίγων κουμπιών μπορεί να ρυθμίσει το ύψος του κρεβατιού σε κάθε σπάσιμο που μπορεί να έχει (πλάτη, γόνατα ή πόδια). Σε αντίθεση με το χειροκίνητο νοσοκομειακό κρεβάτι που χρειάζεται η βοήθεια ενός τρίτου για να ρυθμίσει το ύψος του κρεβατιού με την χρήση της χειροκίνητης μανιβέλας που είναι ενσωματωμένη κάτω από το κρεβάτι.

Οι νοσοκομειακές κλίνες προορίζονται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κίνηση τους είτε αυτά έχουν προέλθει από κάποια ασθένεια ή χειρουργείο είτε πρόκειται για περιπτώσεις παραπληγίας και τετραπληγίας. Γι’ αυτό τον λόγο, τα νοσοκομειακά κρεβάτια χωρίζονται σε μονόσπαστα και πολύσπαστα, που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες το κάθε ένα.

 Ένα πολύσπαστο νοσοκομειακό κρεβάτι επιτρέπει στον ασθενή και στον φροντιστή ή νοσοκόμο του να μπορεί να ρυθμίσει το ύψος της πλάτης του κρεβατιού, των γόνατων και των ποδιών ούτως ώστε να εναλλάσσεται τακτικά η θέση σώματος του ασθενή, για να εξασφαλίζεται καλύτερη δυνατή άνεση. Αντιθέτως, οι μονόσπαστες νοσοκομειακές κλίνες, διαθέτουν ένα μόνο σπάσιμο στην πλάτη το οποίο ρυθμίζεται εύκολα στο επιθυμητό ύψος.

Στα νοσοκομειακά κρεβάτια μπορούν να προστεθούν αξεσουάρ όπως πλαϊνά κάγκελα πτυσσόμενα ή κανονικά, αναρτήρας χειρός με λαβή, τροχοί για εύκολη μετακίνηση του κρεβατιού, κατάλληλα στρώματα με ειδικές εγκοπές για μονόσπαστα ή πολύσπαστα κρεβάτια, καθώς επίσης και ειδικά αεροστρώματα κατακλίσεων για ακόμα μεγαλύτερη άνεση και προστασία του ασθενή.

Όλα τα νοσοκομειακά κρεβάτια νοσηλείας και πολλά από τα αξεσουάρ των κρεβατιών, μπορούν να χορηγηθούν μέσω ΕΟΠΥΥ ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς. Οι ιατροί που μπορούν να συνταγογραφήσουν ένα κρεβάτι είναι οι νευρολόγοι και οι φυσίατροι. Νοσοκομειακό κρεβάτι μέσω ΕΟΠΥΥ και να καλυφθεί το 75% του κόστους του, μπορεί να χορηγηθεί για τις εξής παθήσεις με την κατάλληλη γνωμάτευση από τον αντίστοιχο ιατρό:

  • Παραπληγία
  • Τετραπληγία
  • Σκλήρυνση κατά Πλάκας
  • Εγκεφαλικό
  • Βαρεία μυασθένεια
  • Κατακεκλιμένοι ασθενείς

Η διαδικασία για να χορηγηθεί χειροκίνητο και αξεσουάρ νοσοκομειακού κρεβατιού ή ηλεκτρικό νοσοκομειακό κρεβάτι μέσω ΕΟΠΥΥ είναι η εξής:

  • Συνταγογράφηση από τον γιατρό ειδικότητας που είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ
  • Σφραγίδα και υπογραφή ελεγκτή του ασφαλιστικού φορέα σας
  • Συνοδευτικά έγγραφα απαιτούμενα από τον ΕΟΠΥΥ για τη διασφάλιση ποιότητας τα οποία τα παραλαμβάνετε από τον πωλητή
  • Κατάθεση όλων των δικαιολογητικών στο ταμείο και αναμονή για την κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό τραπέζης.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.