Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι – τι πρέπει να γνωρίζετε

Η κύρια δουλειά των πνευμόνων μας είναι να προσλαμβάνουν το οξυγόνο που χρειαζόμαστε από τον ατμοσφαιρικό αέρα και να αποβάλουν το διοξείδιο του άνθρακα. Με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων συνεχίζει να βελτιώνεται και έτσι η ανάγκη για καλύτερη υγεία αυξάνεται σταδιακά. Η οξυγονοθεραπεία πλέον επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός συμπυκνωτή οξυγόνου, σωστής διατροφής και συνεχής εξάσκησης της αναπνοής.

συμπυκνωτής οξυγόνου για χρήση κατά την οξυγονοθεραπεία

Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι ηλεκτρικές συσκευές που έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν το οξυγόνο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και να το χορηγούν στον ασθενή. Είναι εύχρηστες συσκευές και μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε μέρη όπου δεν είναι εύκολη η συχνή αντικατάσταση πεπιεσμένου ή υγρού οξυγόνου. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής φορητού συμπυκνωτή οξυγόνου ώστε να μπορείτε να το έχετε μαζί σας και κατά τη διάρκεια ταξιδιού.

Η δόση (ροή) του οξυγόνου (πόσα λίτρα ανά λεπτό) κατά την οξυγονοθεραπεία καθορίζεται βάση της γνωμάτευσης που σας χορηγήθηκε από τον προσωπικό σας ιατρό. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι στο χώρο που χρησιμοποιείται τον συμπυκνωτή οξυγόνου απαγορεύονται σπινθήρες, κάθε είδους φωτιά και το κάπνισμα.

τι να αποφύγετε και τι να προσέχετε κατά την οξυγοθεραπεία
  • Προφυλαχθείτε από την άμεση έκθεση στον υπερβολικά ψυχρό αέρα καθώς επιδρά αρνητικά στη λειτουργία των πνευμόνων.
  • Η παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολλούς ανθρώπους (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα, κτλ) διευκολύνει τη μετάδοση των ιώσεων. Γι΄αυτό αποφεύγετε τέτοιες συγκεντρώσεις, ιδίως σε περιόδους έξαρσης της γρίπης.
  • Τα επιπλέον κιλά δυσκολεύουν την αναπνοή σας. Συνιστάται να διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Η μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης (νέφος) επιβαρύνει τους ευαίσθητους πνεύμονές σας. Τις ημέρες που υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σκόπιμο να παραμείνετε στο σπίτι σας. Το ίδιο θα κάνετε και τις ημέρες του καύσωνα.
  • Η εισπνοή σκόνης κάθε μορφής ή ακόμα χειρότερα ερεθιστικών ή τοξικών ουσιών (π.χ. σε επαγγελματικούς χώρους) μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Φροντίστε να ενημερωθείτε υπεύθυνα και συμβουλευτείτε τον πνευμονολόγο σας για το τι πρέπει να κάνετε.
  • Η φυσική σας δραστηριότητα πρέπει να παραμείνει όσο γίνεται καλύτερη, χωρίς υπερβολές.
τρώτε καλύτερα – αναπνέετε καλύτερα

Η οξυγονοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική σχετίζεται άμεσα και με τη διατροφή του ατόμου. Η καλή διατροφή για τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα είναι πολύ σημαντική.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και μην ξεχνάτε ότι η διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα είναι πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας σας. Το υπερβολικό βάρος σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους πνεύμονες και την καρδιά, περιορίζει την κίνηση του διαφράγματος κατά την αναπνοή και προκαλεί εύκολη κόπωση.

Πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι είναι προτιμότερο να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα παρά τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα και φροντίστε τα γεύματα σας να απέχουν τουλάχιστον 3 ώρες από την ώρα του ύπνου.

  • Αποφύγετε τροφές όπως γλυκά, καραμέλες, τσιπς και μπισκότα οι οποίες φορτώνουν τον οργανισμό με άχρηστες θερμίδες χωρίς να τον εμπλουτίζουν σε θρεπτικά συστατικά.
  • Μην τρώτε τροφές που παράγουν αέρια και φουσκώνουν το στομάχι, που στην συνέχεια σπρώχνει το διάφραγμα προς τα πάνω (δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή). Τέτοιες τροφές είναι τα κρεμμύδια, τα αγγούρια, τα φασόλια, τα ραδίκια, τα λάχανα, τα μπρόκολα, το κουνουπίδι, το πεπόνι, όπως επίσης και τα αεριούχα ποτά.
  • Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το αλάτι, αφού το επιπλέον αλάτι μπορεί να σας προκαλέσει κατακράτηση υγρών, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε κορτιζόνη. Αποφεύγετε να προσθέσετε αλάτι στο φαγητό σας και περιορίστε τις αλατισμένες τροφές όπως το ζαμπόν, τα λουκάνικα και το μπέικον.
εξάσκηση αναπνοής

Ένα επιπλέον βοήθημα που μπορεί να φανεί χρήσιμο κατά την οξυγονοθεραπεία είναι μια απλή συσκευή που ονομάζεται εξασκητής αναπνοής ή εξασκητής πνευμόνων, είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εξασκείται το διάφραγμα, που είναι και ο κυριότερος αναπνευστικός μυς. Άσκηση του διαφράγματος σημαίνει καλύτερη και ευκολότερη αναπνοή. Μπορείτε εύκολα και φθηνά να προμηθευτείτε τη συσκευή αυτή και να εξασκείστε καθημερινά επί 15-30 λεπτά της ώρας.Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.