Τεστ κορωνοϊού (rapid test), μοριακά τεστ (PCR) & self-test

10+1 συχνές ερωτήσεις για τα τεστ κορωνοϊού (covid test) που πρέπει να ξέρεις

1. Ποια τεστ κορωνοϊού υπάρχουν σήμερα για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 ;

Υπάρχουν 3 κύριες εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού στον οργανισμό:

  • Ανίχνευση του ιού με μοριακή μέθοδο (PCR)
  • Ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού κορωνοϊού με κλασική ορολογική μέθοδο
  • Ταχεία διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού (Covid Rapid Tests), τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό, ή τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.
2. Τι είναι και πως γίνεται η μοριακή μέθοδος ανίχνευση κορωνοϊού (PCR);

Η μοριακή μέθοδος ανίχνευσης SARS-CoV-2 ανιχνεύει γενετικό υλικό του ιού χρησιμοποιώντας την εργαστηριακή τεχνική PCR. Προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια εάν κάποιος έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό τώρα είτε είναι ασυμπτωματικός είτε όχι.

Διενεργείται με ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό επίχρισμα με ειδικό εύκαμπτο στυλεό από εξειδικευμένο προσωπικό υγείας. Τα αποτελέσματα της εξέτασης SARS-CoV-2 RNA είναι συνήθως διαθέσιμα εντός 24ώρου.

3. Πως μπορούμε να μάθουμε αν έχουμε αντισώματα για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής rapid test αντισωμάτων κορωνοϊού (Rapid test IgM/IgG) για την ανίχνευση αντισωμάτων SARS-CoV-2 στον οργανισμό. H ανάλυση Anti-SARS-CoV-2 είναι μια ανοσοδοκιμασία για την ποιοτική ανίχνευση αντισωμάτων IgM/IgG στον ανθρώπινο ορό και πλάσμα.

Η παρουσία των αντισωμάτων κορωνοϊού στον οργανισμό υποδηλώνει πρόσφατη έκθεση στον ιό. Μέσω μιας σταγόνας αίματος, το rapid τεστ κορωνοϊού, μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα προκαλεί ο ιός στον οργανισμό, τα οποία θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν εάν ένα άτομο έχει ήδη μολυνθεί και πιθανώς έχει αναπτύξει ανοσία στο ιό.

Διενεργείται από προσωπικό υγείας ή και από τον ίδιο τον εξεταζόμενο καθώς απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα αίματος. Τα αποτελέσματα της εξέτασης rapid test αντισωμάτων κορωνοϊού Anti-SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμα εντός 15 λεπτών.

4. Τι είναι οι ορολογικές εξετάσεις και τα IgM, IgG και IgA αντισώματα που ανιχνεύουν;

Με τις ορολογικές εξετάσεις ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού στο αίμα ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των μικροβίων είναι δύο ειδών: τα IgG και τα IgM. Tα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες. Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για αρκετά χρόνια.

Τα αντισώματα IgM είναι αυτά που παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων και τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας.

5. Πόσων ειδών ταχεία τεστ (rapid test SARS-CoV-2) υπάρχουν;

Υπάρχουν rapid test αντιγόνων κορωνοϊού τα οποία χρησιμοποιούν μια μικρή ποσότητα δείγματος σάλιου, κοπράνων ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος όπως το αξιόπιστο και πιστοποιημένο rapid test αντιγόνων COVID-19 CORONA-Ag  και rapid test κορωνοϊού που χρησιμοποιούν μόνο δείγμα ρινοφαρυγγικού ή στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος όπως το Rapid Test αντιγόνων SARS-CoV-2 COVID-19 DyonCovidAg. Επιπλέον, για περιπτώσεις που εξετάζεται η ύπαρξη αντισωμάτων SARS-CoV-2 στον ανθρώπινο οργανισμό, υπάρχουν τα τεστ ταχείας δοκιμής αντισωμάτων (Antibody Rapid test) VivaDiag SARS-CoV-2 IgM/IgG τα οποία χρησιμοποιούν δείγμα αίματος (1 σταγόνα).

6. Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid tests κορωνοϊού;

Τα rapid τεστ κορωνοϊού έχουν αποδειχτεί αξιόπιστα (της τάξεως του 95%-100%) σε σύγκριση με τα PCR μοριακά τεστ (τα οποία διεξάγονται σε μικροβιολογικά κέντρα) σε περιπτώσεις υψηλού ιικού φορτίου. Όσο όμως το ιικό φορτίο μειώνεται, χάνεται η ευαισθησία και μειώνεται σε επίπεδο έως και 76%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θετικών δειγμάτων.

Ιδανικά, όταν το ιικό φορτίο δεν είναι υψηλό, συνιστάται να γίνεται και μοριακός έλεγχος PCR).

7. Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2;

Η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2 με τη χρήση rapid τεστ αντισωμάτων κορωνοϊού ή με μοριακή εξέταση αντισωμάτων, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που πρέπει να διαπιστωθεί αν κάποιος  έχει «περάσει» τη λοίμωξη στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

8. Μπορώ να κάνω μόνος μου τεστ κορωνοϊού στο σπίτι (Self-test);

Ένας πολίτης μπορεί να προμηθευτεί self τεστ κορωνοϊού SARS-CoV-2 και χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού, μπορεί να το κάνει μόνος του σπίτι (self-test). Έτσι, μέσα σε 15 λεπτά να γνωρίζει εάν είναι θετικός ή όχι στο κορωνοϊό COVID-19. Σε κάθε τεστ περιέχονται αναλυτικές οδηγίες χρήσης, διατίθενται σε συσκευασία 6 τεμαχίων ή 1 τεμαχίου και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το  medi-shop.gr ή από φαρμακεία με το ΑΜΚΑ σας και την ταυτότητα σας. Τα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα θα δηλώνονται στη νέα πλατφόρμα της κυβέρνησης εδώ.

9. Ποια η διαφορά των self-tests και των rapid τεστ κορωνοϊού;

Τα self-tests κορωνοϊού ανήκουν στην κατηγορία των rapid test κορωνοϊού αλλά με πιο εύκολη διαδικασία λήψης δείγματος και συσκευασμένα σε ξεχωριστές συσκευασίες. Δεν απαιτείται επίβλεψη από επαγγελματία υγείας (όπως στα rapid τεστ κορωνοϊού) καθώς λειτουργούν με δείγμα σάλιου ή ρινικό δείγμα (Covid nasal self-test) και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό.

10. Είναι αξιόπιστο το rapid τεστ που γίνεται μόνο με δείγμα σάλιου;

Οι έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει στο rapid test κορωνοϊού αντιγόνων COVID-19 CORONA-Ag αποδεικνύουν ότι τα rapid τεστ κορωνοϊού που γίνονται με δείγμα σάλιου μπορούν να είναι το ίδιο αξιόπιστα όσο τα υπόλοιπα τεστ κορωνοϊού που κυκλοφορούν. Είναι πιο οικονομικά και απλούστερα στην εκτέλεση, καθόλου ενοχλητικά και με μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης. Είναι ιδανικά για παιδιά και ανθρώπους που τους προκαλεί ενόχληση η λήψη δείγματος από την ρινοφαρυγγική κοιλότητα.

Αναλυτικά το ποσοστό σύμπτωσης του rapid test κορωνοϊού αντιγόνων COVID-19 CORONA-Ag και PCR test σε δείγματα ρινοφαρυγγικού και φαρυγγικού επιχρίσματος:

Σε δείγματα φαρυγγικού σιέλου – φαρυγγικού επιχρίσματος:
Ποσοστό θετικών συμπτώσεων (ευαισθησία) = 90%, (95% Cl 79~96.24)
Ποσοστό αρνητικών συμπτώσεων (ειδικότητα) = 100%. (95% Cl 88.43~100)

Σε δείγματα πτυέλου:
Ποσοστό θετικών συμπτώσεων (ευαισθησία) = 95%, (95% Cl 86.08~98.96)
Ποσοστό αρνητικών συμπτώσεων (ειδικότητα) = 100%. (95% Cl 88.43~100)

Σε δείγματα κοπράνων:
Ποσοστό θετικών συμπτώσεων (ευαισθησία) = 95%, (95% Cl 86.08~98.96)
Ποσοστό αρνητικών συμπτώσεων (ειδικότητα) = 100%. (95% Cl 88.43~100)

10+1. Πονάει το τεστ κορωνοϊού;

Τα τεστ που γίνονται για την ανίχνευση του κορωνοϊού είτε είναι μοριακά (PCR) είτε είναι ταχείας δοκιμής (covid rapid tests) προκαλούν ελάχιστο έως καθόλου πόνο. Τα τεστ COVID-19 που διεξάγονται με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα προκαλούν μια μικρή ενόχληση/γαργαλητό η οποία φεύγει μέσα στην επόμενη μισή ώρα από τη λήψη δείγματος. Το τεστ κορωνοϊού αντισωμάτων που γίνεται με δείγμα αίματος, προκαλούν μόνο ένα στιγμιαίο τσίμπημα ώστε να στάξει μια σταγόνα αίματος στην επιφάνεια δείγματος. Ο πόνος που προκαλείται είναι στιγμιαίος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πονάει αργότερα.

Πηγές: GovGR, ΕΟΔΥ, MyLab, Euroclinic, Capital, Metropolitan hospital, ProtoThema1 Σχόλιο

  • Καρδιολόγος

    Τα θετικά αποτελέσματα του rapid test είναι συνήθως εξαιρετικά ακριβή, αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί να επιβεβαιωθούν με ένα τεστ PCR. Τα rapid tests είναι πιο αποτελεσματικά μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.