Τι είναι οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης και πότε τις χρειαζόμαστε

Η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθάει στην συντηρητική θεραπεία για την φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, καθώς ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους αστραγάλους, ενώ σταδιακά, προς το επάνω μέρος του ποδιού, η πίεση ελαττώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, τα καλσόν και οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης συμβάλουν στον περιορισμό της συσσώρευσης του αίματος στο κάτω μέρος των ποδιών και βοηθούν στην επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Οι κορυφαίες μάρκες για τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι η Sigvaris και η  Cizeta Varisan. Χωρίζονται σε 4 κύριες κατηγορίες: κάλτσες κάτω γόνατος (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα), κάλτσες άνω γόνατος (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα), κάλτσες ριζομηρίου (με ανοιχτά ή κλειστά δάχτυλα ή με ζωνάκι), και καλσόν συμπίεσης. Ανάλογα με τον βαθμό συμπίεσης σε mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου: διεθνής μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης) που ασκούν στα πόδια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά κατόπιν συνταγογράφησης από αρμόδιο ιατρό (αγγειοχειρούργο, αγγειολόγο, φλεβολόγο) ή προληπτικά από άτομα που υποβάλλονται σε πολύωρη ορθοστασία, έντονη καθιστική ζωή ή σε συνεχή ταξίδια.

κάλτσες ταξιδιου
Κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης σε πολύωρα ταξίδια

Η προληπτική σειρά για καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης Varisan Passo, Varisan Lui και Varisan Lui & Lei είναι χαμηλής συμπίεσης (15 – 18 mmHg) που προσφέρουν υποστήριξη, άνεση και ευεξία και βοηθούν στην αποφυγή του φαινομένου «τουρνικέ» (σύνδρομο οξείας ισχαιμίας – επαναιμάτωσης των κάτω άκρων) μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια ταξιδιών.

Οι κλάσεις με βάση τον βαθμό συμπίεσης είναι οι εξής:

Τι ακριβώς κάνουν οι ιατρικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ιατρικές κάλτσες ασκούν πίεσης στις επιφανειακές φλέβες των κάτω άκρων, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του αίματος σε αυτές. Έτσι αποκαθίσταται η υγιής κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση του αισθήματος βάρους και του οιδήματος στα κάτω άκρα, καθώς επίσης και την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων (π.χ. θρόμβωση).

Γιατί πρέπει να φοράμε κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης;

Οι ελαστικές κάλτσες συμπίεσης είναι απαραίτητες όταν η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια πρέπει να υποστηριχθεί λόγω παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με την φλεβική υγεία.

Εάν νιώθετε τα πόδια σας βαριά, ειδικά το βράδυ ή αντιμετωπίζετε συχνά πρήξιμο ή πόνο, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική διάγνωση από ειδικό ιατρό (αγγειοχειρούργο, αγγειολόγο, φλεβολόγο), ο οποίος είναι σε θέση να σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ελαστικές κάλτσες εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να αφαιρούνται κατά την διάρκεια του βραδινού ύπνου, καθώς το βράδυ μειώνεται η συσσώρευση του αίματος και το οίδημα.

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις για τις οποίες συνίστανται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι:

 • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
 • Εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση
 • Κιρσοί
 • Αραχνοειδείς φλέβες
 • Εγκυμοσύνη
 • «Σύνδρομο της οικονομικής θέσης» (σχετίζεται με την αδράνεια των ποδιών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων).

Η εφαρμογή καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν παρουσιάζονται τα παρακάτω:

 • Δερματικές λοιμώξεις
 • Ακινησία (περιορισμός στο κρεβάτι)
 • Δερματικές κηλίδες
 • Ευαισθησία του κάτω άκρου
 • Μολύνσεις στο δέρμα

Προσοχή: Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης άνω των 20mmHg.Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.