Γάντια μιας χρήσης νιτριλίου, latex, βινυλίου ή σαγρέ

Ιατροί, νοσοκόμες, οδοντίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης κατά της διάρκεια της εργασίας τους. Τα γάντια προστατεύουν τα χέρια και μειώνουν την πιθανότητα να μεταδοθούν μικροοργανισμοί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους τύπους εξεταστικών, χειρουργικών γαντιών και προστατευτικών γαντιών μιας χρήσης που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη.

Εξεταστικά ή χειρουργικά γάντια;

Τα εξεταστικά γάντια χρησιμοποιούνται κυρίως για την υποστήριξη μη επεμβατικής φυσικής εξέτασης, συμβάλλοντας στην αποτροπή της μόλυνσης μεταξύ φροντιστών και ασθενών. Είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά πολυμερή όπως λατέξ, νιτρίλιο (νιτριλικό καουτσούκ), βινύλιο (χλωριούχο πολυβινύλιο) και πολυαιθυλένιο (PE), και μπορεί να είναι αποστειρωμένα (sterile), μη αποστειρωμένα (non-sterile), με πούδρα ή χωρίς πούδρα.

Τα χειρουργικά γάντια είναι αποστειρωμένα και χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων για την αποτροπή πιθανής μετάδοσης ασθενειών και πληρούν υψηλότερα επίπεδα ποιοτικών προτύπων και ελέγχων. Διατίθενται με ακριβή μεγέθη για μεγαλύτερη ευελιξία και ακρίβεια κινήσεων (νούμερα από 6 έως 9).

Γάντια μιας χρήσης με πούδρα ή χωρίς πούδρα;

Στα γάντια μιας χρήσης με πούδρα η πούδρα βοηθά στο να γίνει πιο εύκολη η εφαρμογή στο χέρι. Αλλά υπάρχει πιθανότητα η πούδρα να προκαλέσει ερεθισμούς εάν ο χρήστης έχει κάποια ευαισθησία στο δέρμα. Για αυτόν τον λόγο, πλέον στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούνται πιο συχνά γάντια μιας χρήσης χωρίς πούδρα (powder free).

Αποστειρωμένα γάντια μιας χρήσης ή μη αποστειρωμένα;

Τα αποστειρωμένα γάντια χρησιμοποιούνται συνήθως για χειρουργικές διαδικασίες και ειδικότερα όταν ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς που έχουν ανοιχτές πληγές, τραύματα κλπ. Κυρίως όμως, προτιμώνται τα μη αποστειρωμένα γάντια.

Τι είδη γαντιών μιας χρήσης υπάρχουν; 

  • Γάντια Latex
  • Γάντια νιτριλίου 
  • Γάντια βινυλίου
  • Γάντια σαγρέ από PE (Polyethylene)

Γάντια Latex

Τα γάντια latex μιας χρήσης προστατεύουν τον χρήστη απο αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και από διάφορες άλλες επιβλαβείς ουσίες (χημικά και σωματικά υγρά) . Είναι ελαστικά και προσαρμόζονται εύκολα στο χέρι, παρέχουν υψηλή αίσθηση αφής κατά το άγγιγμα, είναι ανθεκτικά και ευέλικτα.  Ένα όμως από τα βασικά μειονεκτήματα που έχουν τα γάντια latex μιας χρήσης είναι οτι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και αντιδράσεις στο δέρμα, κνησμό, ερεθισμούς, ή και σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Γάντια Νιτριλίου

γάντια μιας χρήσης νιτριλίου κατασκευάζονται από ανόργανα συνθετικά υλικά. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για χρήση από άτομα με αλλεργίες σε λατεξ υλικό (latex free). Παρέχουν υψηλή προστασία απο ανεπιθύμητες ουσίες και είναι πιο ανθεκτικά σε λάδια, διαλύτες και χημικά στοιχεία. Tα γάντια μιας χρήσης νιτριλίου είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικά σε διάτρηση απο τα γάντια latex μιας χρήσης

Γάντια Βινυλίου

Τα γάντια βινυλίου μιας χρήσης είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και δεν περιέχουν λάτεξ (latex free). Δεδομένου ότι τα γάντια βινυλίου μιας χρήσης είναι συνθετικά και μη βιοαποικοδομήσιμα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και δεν διαλύονται εύκολα με την πάροδο του χρόνου. Είναι άνετα, εύκολα στο να φορεθούν και έχουν μεγάλη ελαστικότητα.

Παρ΄ όλα αυτά, τα γάντια βινυλίου μιας χρήσης είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα προηγούμενα είδη γαντιών, και προσφέρουν μικρότερη αίσθηση αφής κατά το άγγιγμα.

Γάντια σαγρέ από PE (Polyethylene)

Τα γάντια σαγρέ από PE χρησιμοποιούνται κυρίως σε εργασίες που απαιτούν συχνές αλλαγές γαντιών (π.χ. επαφή με μπογιές, χρώματα, τρόφιμα,  κουζίνες). Αυτά τα γάντια έχουν χαλαρή φόρμα για εύκολη εφαρμογή και χρησιμοποιούνται συνήθως πάνω από τα υπόλοιπα είδη γαντιών.

Έχει σημασία το χρώμα στην επιλογή των γαντιών;

Το χρώμα στα γάντια μιας χρήσης σε πολλές περιπτώσεις βοηθάει τους χρήστες να γνωρίζουν τι είδους γάντια πρέπει να χρησιμοποιούν. Η χρωματική κωδικοποίηση χρησιμοποιείται, επίσης, στα διπλά γάντια για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να αναγνωρίσουν πότε τα εξωτερικά γάντια έχουν σκιστεί κατά την χρήση αιχμηρών ιατρικών εργαλείων. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η εξάπλωση μικροβίων και η μόλυνση του χρήστη.

Τα γάντια νιτριλίου μιας χρήσης υπάρχουν σε μπλε, λευκό, μαύρο, ροζ και μωβ χρώμα, τα γάντια latex μιας χρήσης σε λευκό και μαύρο χρώμα, τα γάντια βινυλίου μιας χρήσης σε κρεμώδες λευκό, και τα γάντια σαγρέ από PE σε διάφανο χρώμα.

Συνεπώς, η επιλογή του κατάλληλου τύπου γαντιών μιας χρήσης θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του χρήστη, τυχόν αλλεργίες και ευαισθησίες που έχει, και τον βαθμό προστασίας που επιθυμεί.

Συμβουλές για σωστή χρήση γαντιών μιας χρήσης

  • Φροντίζουμε να φοράμε το σωστό μέγεθος
  • Αλλάζουμε τα γάντια αμέσως μόλις καταστραφούν/σχιστούν ή μολυνθούν 
  • Καθαρίζουμε σχολαστικά τα χέρια μας πριν και μετά την αφαίρεση τους
  • Τα αφαιρούμε αμέσως μετά την επαφή με ασθενή
  • Τα πετάμε προσεκτικά στον κάδο μόλις τα χρησιμοποιήσουμε και σε καμία περίπτωση δεν τα πετάμε σε κάδο ανακύκλωσης.

Πηγές: 100 Years of Australian Innovation, Why Use Nitrile Gloves?  The Glove Nation Knowledgebase, Οδηγός ορθής χρήσης γαντιών – 4 Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας ΘράκηςΑφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.