Υγεία και ασφάλεια στην εργασία εν μέσω πανδημίας COVID-19

Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η εμφάνιση της νέας νόσου COVID-19 δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου επίδραση στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται και παρόλο που η κρίση του έδειξε ότι η εργασία από το σπίτι λειτουργεί εξίσου καλά, η πλειονότητα των εταιρειών προτιμά να επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον εργασίας. Για την ομαλή επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στα καταστήματα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνει συνεχή καθαρισμό και απολύμανση του χώρου.

Ενώ ο ιός εξαπλώνεται, οι καλές τεχνικές καθαρισμού και απολύμανσης  επιφανειών και αντικειμένων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του Κορονοϊού.

Σύμφωνα λοιπόν με την καθοδήγηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχουν καθοριστεί μερικά σημεία που πρέπει να προσέχετε κατά την επιστροφή στην εργασία σας:

Καθαρισμός επιφανειών και αντικειμένων

Για τον καθαρισμό και απολύμανση πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης , προστατευτικά γυαλιά, προστατευτική ποδιά μιας χρήσης και μάσκα προστασίας. Αρχικά πρέπει να γίνεται ο βασικός καθαρισμός που απομακρύνει τα περισσότερα σωματίδια ώστε να μειωθεί το ιικό φορτίο της επιφάνειας και έπειτα να ξεκινήσει η απολύμανση.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες υψηλού κινδύνου (αυτές που αγγίζουν περισσότερα άτομα) όπως τα τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, τηλεχειριστήρια, οθόνες αφής, γραφεία, τουαλέτες, νεροχύτες, κουμπιά ανελκυστήρα κ.λπ.

Ποιότητα αέρα και συστήματα εξαερισμού

Η πανδημία του Κορονοϊού, βοήθησε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, καθώς μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εξάπλωση μικροβίων και ασθενειών σε έναν κλειστό χώρο.

Οι χώροι εργασίας φιλοξενούν πολλές πηγές μόλυνσης του αέρα, από πτητικές οργανικές ενώσεις, βακτήρια, μούχλα και ιούς. Ο κακός αερισμός επιδεινώνει την παρουσία αυτών των ρύπων. Για να διατηρηθεί το περιβάλλον σε ένα ασφαλές επίπεδο, οι εγκαταστάσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε συστήματα ικανά να φιλτράρουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα συστήματα αποστείρωσης και εξυγίανσης αέρα Airocide είναι μια παγκοσμίως γνωστή τεχνολογία της NASA η οποία μειώνει αποτελεσματικά τα μικρόβια, τους ιούς, τα βακτήρια, τους μύκητες κ.α. από τον αέρα.

Συνιστώμενα μέτρα και σημάνσεις για τα μέτρα προστασίας COVID-19 στο χώρο εργασίας

Πηγές: RobinPowered, Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, PURELL, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Gep Group, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.